Виконавчі написи ЗАБОРОНЕНІ. Як колектори будуть стягувати кредити в 2022-2023

У цій статті ми розглянемо наступні питання:

  • Як колектори стягували кредити за виконавчими написами до війни.
  • Чому виконавчі написи заборонили.
  • Яка судова практика по виконавчим написам.
  • Як зменшити заборгованість по кредиту (підстави).
  • Що робити, якщо колектори або МФО подали в суд.
  • Що робити, якщо відкрито виконавче провадження по виконавчому напису.
  • Відеоконсультація, як закрити кредит з коллекторами. Зразок документів.

Як колектори стягували кредити за виконавчими написами до війни

Колектори досить активно застосовували виконавчі написи для стягнення кредитної заборгованості, оскільки такий метод стягнення був дешевим і швидким. Потім судова практика більш-менш визначилася з приводу написів, та суди почали скасовувати ці написи на підставі того, що заборгованість спірна, нараховані великі проценти та штрафи, й виконавчий напис був учинений на кредитному договорі, який не посвідчений нотаріально.

Після роз’яснення Верховного суду виконавчі написи почали активно скасовувати в суді, майже автоматично. Але колектори не хотіли йти в суд і надалі застосовували виконавчі написи. Загалом було зроблено приблизно 600 000 написів.

Логіка проста. Колекторам легше та дешевше зробити 1000 виконавчих написів, ніж ініціювати 1000 судових процесів, оскільки судові процеси забирають багато часу та вимагають фінансових витрат.

Після отримання виконавчого напису колектори відкривали виконавче провадження у приватного виконавця та стягували кредит із заробітної плати, або стягували з банківського рахунку. Поки позичальник подасть позов до суду та зупинить стягнення, колектори вже отримували частину грошових коштів позичальника. В іншому випадку колектори домовлялися з позичальником про погашення з дисконтом та закриття кредиту.

Чому виконавчі написи заборонили

По-перше, виконавчі написи заборонили умовно. Іншими словами, їх роблять, але дуже складно. Загалом написи заборонили робити на не нотаріальних кредитних договорах, і дуже складно знайти нотаріуса, який погодиться під ризиком утрати ліцензії почати масово роботи такі написи.

По-друге, з початком війни було дуже складно банкам і колекторам лобіювати стягнення через виконавчі написи, тому законодавець швидко та кардинально прийняв таке рішення.

По-третє, заборгованість, яка прописувалась у виконавчому написі, була завищена та залежала від колекторів. Тобто, був порушений принцип безспірності кредитної заборгованості.

ДЛЯ КОНСУЛЬТАЦІЙ - 063-595-87-10. ДЛЯ ЗАПИТАНЬ - 911inua@gmail.com

Яка судова практика по виконавчим написам

Велика Палата Верховного Суду в постанові від 21.09.2021 у справі № 910/10374/17 висловилася про недійсність виконавчих написах на нотаріально непосвідчених договорах. Постанова КМУ № 662, якою вносилися зміни до Переліку документів, що передбачали можливість вчинення нотаріусами виконавчих написів на кредитних договорах, не посвідчених нотаріально, втратила чинність (у частині) 22 лютого 2017 року з набранням законної сили постановою Київського апеляційного адміністративного суду у справі № 826/20084/14. Це дає підстави для визнання спірних виконавчих написів № 779 та № 780 такими, що не підлягають виконанню у зв`язку із недотриманням приватним нотаріусом під час їх учинення вимог статей 87, 88 Закону України «Про нотаріат» та Переліку документів.

Таким чином, суди активно скасовують виконавчі написи у спрощеному провадженні та без виклику сторін. Крім того, в момент розгляду справи, колектори активно пропонують закрити кредит із дисконтом.

Як зменшити заборгованість по кредиту (підстави) Необхідно зазначити, що колектори не можуть нараховувати проценти, оскільки наслідками настання строку виконання кредитного договору в повному обсязі є припинення нарахування процентів кредитором – такий висновок зазначений у Постанові Великої Палати ВС від 28.03.2018р. по справі № 444/9519/12, пункт 91 якої визначає: «Після спливу строку кредитування чи у разі пред'явлення до позичальника вимоги згідно з частиною другою статті 1050 ЦКУ право кредитодавця нараховувати передбачені договором проценти за кредитом припиняється».

Крім того, необхідно подати заяву про застосування позовної давності, якщо такий строк сплив, а скасування виконавчого напису не перериває позовну давність.

Що робити, якщо колектори або МФО подали в суд?

  • Якщо колектори подали в суд, вам необхідно:
  • Ознайомитися зі справою;
  • Подати відзив, заперечення до суду;
  • Подати заяву про застосування позовної давності;
  • Витребувати необхідні документи, зокрема витяг з особового рахунку;
  • Подати пояснення та/або заперечення по суті справи.

Що робити, якщо відкрито виконавче провадження по виконавчому напису?

У цьому випадку необхідно ознайомитися з виконавчим провадженням або скачати з «ДІЇ» постанову про відкриття виконавчого провадження з ідентифікатором. Після цього зчитати QR-код та перейти до автоматичної системи ВП (АСВП), де ви побачите всі документи, які є в справі у приватного нотаріуса.

Отримавши документи, звернутися до адвоката, який підготує наступні документи:

  • - Позовна заява про скасування виконавчого напису;
  • - Заява про забезпечення позову;
  • - Запити;
  • - Клопотання про витребування доказів;
  • - Квитанція про сплату судового збору та копія виконавчого напису.

У позовній заяві про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, необхідно зазначити, щоби справу розглядали в спрощеному порядку та без виклику сторін. Після того як ви скасуєте напис нотаріуса, ви можете не сплачувати кредит, або домовитися з колекторами про часткове погашення кредиту зі списанням залишку.

Строк розгляду справи про скасування напису становить від 2-х до 5-ти місяців, а строк зупинення виконавчого провадження по закону становить 2 дні, а практично – 10 днів. Після отримання ухвали суду про зупинення виконавчого провадження її необхідно направити поштою приватному виконавцю, який на протязі 24-х годин зобов’язаний зупинити виконавче провадження.

image

Адвокат, к.ю.н., управляющий партнер:

  • Споры с банками и коллекторами (уменьшение задолженности, снятие арестов и закрытие исполнительного производства, сопровождение закрытия кредитов с коллекторами).
  • Списание долгов через банкротство физических лиц (полное или частичное списание, реструктуризация любой задолженности, консультация по долговым вопросам любой сложности).
  • Реальный возврат долгов (возврат через суд, проведение переговоров по возврату долга, наложение ареста на имущество должника, сопровождение реализации имущества должника).
  • Имущественные споры, истребование имущества, признания права собственности.
  • Недвижимость - проверка новостроев, квартир, проверка истории сделок по недвижимости.
  • Защита имущества, корпоративных прав, антирейдерские меры, снятие ареста.
  • Ведение переговоров с банками (консультация по телефону).
  • Сложный раздел имущества супругов (раздел долгов/кредитов, бизнеса, недвижимости).
  • Первичная консультация  по телефону 096-243-28-73

InvestKredo

Звернення за стягненням кредитної заборгованості не до суду, а в нотаріальну контору за виконавчим написом – звичайна практика кредитних організацій і колекторських агентств. Це можна пояснити: напис надає можливість притягнути до відповідальності злісного неплатника легко й без залучення фінансових адвокатів. Боржник одного дня раптово виявляє, що його майно і рахунки заарештовані, машина значиться «в розшуку», а іпотечна квартира відходить банку на «законних» підставах. Ось приблизний список банків, які практикують застосування виконавчого напису нотаріуса: • Укрсоцбанк. • Приватбанк. •Альфа-Банк. • Деякі інші кредитні організації. Також звертаються до нотаріальної контори ось ці колекторські агентства: • Кей-Коллект. • Кредитні ініціативи. • Вердикт Фінанс. • Кредит-Капітал. Інвест-кредо. Довіра та гарантія.

otmenili ispolnitelnuyu nadpis po vzyskaniyu kredita

Зразок клопотання про витребування доказів через суд

До Червоноградського міського суду Львівської області 80102, м. Червоноград, вул. Св. Володимира, 15

Позивач: _____________

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал» Адреса: 04053, Київ, вул. Кудрявський узвіз, 5б Код ЄДРПОУ: 36799749 Номер телефону: 067-756-32-23 Електронна адреса невідома

Третя особа без самостійних вимог 1: Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Сазонова Олена Миколаївна Адреса 01133, м.Київ, бульвар Лесі Українки, буд. 9, кв. 134, тел.: (044) 285-45-10 електронна адреса невідома

Третя особа без самостійних вимог 2: Приватний виконавець виконавчого округу Львівської області Пиць Андрій Андрійович 73026, Львівська обл., м. Львів, вулиця Янева В., 23, під'їзд, 1, офіс 1, тел./факс +380672202612, моб. +380930895678, 5027@ukr.net

ЗАЯВА про витребування доказів

До суду подається позовна заява про визнання виконавчого напису таким, який не підлягає виконанню. Частиною другою статті 84 ЦПК України визначено вимоги до клопотання про витребування доказів, зокрема, в клопотанні має бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Пункт 1 – Витребовуються всі документи, які відповідач подавав нотаріусу для вчинення виконавчого напису.

Пункту 2 – Вказані докази можуть підтвердити незаконність виконавчого напису, зокрема невідповідний розрахунок, пропуск позовної давності, направлення або не направлення вимоги, незаконне нарахування процентів та неустойки, тощо.

Пункт 3 – Виконавчий напис вчинений саме нотаріусом на підставі заяви та наданих документів відповідачем.

Пункт 4 - В справі наявний поштовий чек з пошти про направлення заказним листом запиту на отримання документів, але відповіді не отримали.

Потрібно зазначити, що існує необхідність у витребуванні у Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу, Сазонова О.М., адреса: 01133, м.Київ, бульвар Лесі Українки, буд. 9, кв. 134, всіх документів, що надавалися йому відповідачем для вчинення виконавчого напису №16431 від 16/11/2021 року про стягнення заборгованості за кредитним договором. Вказані документи підтвердять факт вчинення виконавчого напису з порушенням законодавства. Вказані документи знаходяться саме в зазначеної особи, оскільки вони їй надавалися відповідачем.

На підставі вищезазначеного, ПРОШУ:

  1. Витребувати у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Сазонова О.М. всіх документів, які стосуються вчинення виконавчого напису 16/11/2021 року і зареєстрований в реєстрі за №16431 про стягнення на користь ТОВ «Вердикт Капітал» (код ЄДРПОУ: 36799749) заборгованості з ____-) за кредитним договором. Додатки:

       1.Поштові документи про направлення листів та їх копії додаються.

    ____ «___» травня 2022р.

(«ФК Фінмарк», «ФК Інвест-Кредо», «ФК Женева»

(«ФК Фактор плюс», «ФК Фінтайм», «ФК Довіра та гарантія», «ФК Горизонт»

(«ФК Авістар», «ФК Кредит-Капітал», «ФК Дніпрофінансгруп»

«Финмарк», «Инвест-Кредо», «Женева», «Фактор плюс», «Финтайм», «ФК Довіра та гарантія», «Горизонт»,  «Вердикт-Капитал», «Веста», «Укрфинасгруп», «Финрайт»,  «Кредит-капитал», «Укрборг», «Росвен»

* УкрБорг * CredEx * ТОВ «Агенція по управлінню заборгованістю» * ТОВ «Кредекс Фінанс» * ТОВ «АУЗ Факторинг» * Коллекторское агентство «ФАКТОР» * Вердикт Verdict * УкрФинансы UkrFinance * КредитКоллекшнГруп СreditCollectionGroup * КредитЭкспресс CreditExpress Ukraine * Европейское агентство по возврату долгов * Универсальная коллекторская группа * Финансовое агентство по сбору платежей * ЭОС Украина * К-капитал * Кредит кафе * Кредитэкспресс * Вендорф * Фактор * ФагоР * Гроші всім * ФК»Європейська агенція з повернення боргів» * Швидко Гроші * Примоколлект * ТОВ «ЄАПБ» * Конкорд * Кредитмаркет * Быстро займ * Капуста у кишені * Примоколлект-капитал * Готивочка * КА Фактор * Credit UP * «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ДОВІРА ТА ГАРАНТІЯ» * Кредит колекшн груп * УКГ финанс * ФК КОНКОРД

Нотариусі Колейчик В. В. Коваленко О.М. Горай О. С. Бондар І. М. Разумовою О. І. Харою Н. С. Гамзатова А. А. Швець Р. О. Куба Ю. В. Линкевич Б. А. Кондратюк В. С.

Виконавці Вольф Т. Л. Клименко Р. В. Дорошкевич В.Л. Малкова М.В. Барладин П. О. Волкова  Є. О.