Оскаржили виконавчий напис нотаріуса, АТ "Сенс банк"

Останнім часом такий банк як АТ «Альфа банк» стягує кредитну заборгованість чи відбирає іпотечне майно через нотаріусів, а саме через виконавчі написи нотаріусів.
В практиці наших адвокатів була наступна справа: ми скасували в судовому порядку виконавчий напис нотаріуса, який був вчинений зазначеним вище банком.

Виконавчий напис це форма простого та швидкого стягнення кредитної заборгованості. Кредитор звертається до нотаріуса з заявою про винесення виконавчого напису, а останній його виносить за декілька днів. Потім цей напис відразу подається до приватного виконавця, а виконавець починає його виконувати: накладати арешт на майно, виставляти майно на продаж та ін..

Наша ситуація полягала в наступному: в певний час з акціонерно-комерційним банком соціального розвитку «Укрсоцбанк» та нашим клієнтом був укладений кредитний договір. В забезпечення вказаного договору був укладений договір іпотеки, предметом іпотеки за яким виступала квартира.

Після прострочення повернення кредиту, АТ «Укрсоцбанк» звернувся до нотаріуса Ковальчука з відповідною заявою і останній виніс виконавчий напис, яким звернув стягнення на предмет іпотеки – квартиру.

Отримавши виконавчий документ, банк подав його на виконання до органів виконавчої служби, яка наклала на квартиру арешт і розпочала процедуру її продажу.

Нами була подана позовна заява про скасування вказаного виконавчого документу, заява про зупинення виконавчого провадження (з метою щоб квартира не була продана на електронних торгах), а також заява про витребування документів, на підставі яких вчинявся виконавчий напис. Заява про зупинення виконавчого провадження та заява про витребування доказів відразу були задоволені.

В позові ми посилалися на те, що кредитна заборгованість визначена в виконавчому написі значно відрізняється від розміру боргу, що вимагався банком в письмовій вимозі, на те, що не була подана банком нотаріусу первинна облікова документація, на те, що пройшов строк на звернення з заявою про вчинення виконавчого напису та ін..

Нотаріус, розуміючи, що подані документи, не підтверджують кредитну заборгованість перед банком, не надав до суду документів, що подавалися йому банком і які були витребувані судом.

В результаті, позов був задоволений в повному обсязі і виконавчий напис був анульований судовим рішенням.

Вказане судове рішення знаходиться внизу статті.

Ми допоможемо оскаржити виконавчий напис АТ «Укрсоцбанк», а також будь-який інший напис вчинений будь-яким банком.

Записатися на консультацію ви можете за телефоном, що зазначений нижче.