Суд відмовив у виселенні з кредитної квартири

Часто бувають випадки, коли предмет іпотеки або інше арештоване майно продається за борги на електронних торгах і новий власник подає позови про усунення перешкод в користуванні майном, визнання осіб, що там зареєстровані, такими, що втратили право користування і їх виселення.

Адвокати нашої компанії мають значний досвід захисту зазначених осіб і в тому числі в судах за вказаними позовами.

В практиці наших адвокатів мала місце подібна ситуація: новий власник, який купив квартиру (предмет іпотеки) на електронних торгах, подав позов на наших клієнтів, які були там зареєстровані, про їх виселення та зняття з реєстрації проживання.

Передувало продажу на електронному аукціоні квартири те, що у її власника виникла кредитна заборгованість за договором укладеним з АТ «Платинум банк». Квартира виступала як предмет іпотеки, що забезпечував вказане кредитне зобов’язання. Вказаний банк звернувся до нотаріуса з заявою про вчинення виконавчого напису про звернення стягнення на вказане іпотечне майно і виконавчий напис нотаріусом був винесений.

Потім цей виконавчий напис був поданий для виконання до виконавця, який відкрив виконавче провадження, наклав арешт на квартиру, замовив звіт про її оціночну вартість і виставив на торги по продажу арештованого майна – Сетам.

На Сетам квартира була продана, про що був складений протокол торгів, потім акт про електронні торги і потім покупець отримав свідоцтво про придбання майна з електронних торгів.

Після отримання всіх необхідних документів, покупець звернувся з позовом до суду про скасування реєстрації проживання прописаних осіб та виселення їх.

Нами був поданий відзив на позовну заяву, в якому ми зазначали, що позов є незаконним, оскільки покупець, який придбав майно на торгах, не зареєстрував його в реєстрі речових прав на нерухоме майно, також нашими клієнтами не отримувалася вимога про звільнення житлового приміщення, як на те вказує закон, також виселення з квартири без надання іншого приміщення не може мати місце оскільки, кредит брався не на купівлю іпотечної квартири, а на інші потреби, а виселення без надання постійного житлового приміщення може мати місце лише в ситуації коли кредит брався саме на іпотеку, з якої виселяються особи.

Справу про виселення з іпотеки ми виграли і суд відмовив у задоволенні позову.

Копія рішення суду знаходиться внизу статті.

Ми допоможемо відстояти вашу іпотеку від посягань на неї.

Записатися на консультацію можна за нижчезазначеним телефоном.