Правильне закриття кредитного боргу (без податків та ризиків)

Якщо ви являєтесь позичальником за кредитом і ви хочете домовитися з кредитором, але не хочете сплачувати податки за прощений борг або ви вже домовилися з кредитором і відбулося списання боргу і фіскальна (податкова) служба винесла відносно вас податкові повідомлення рішення про стягнення несплачених податків чи штрафних санкцій, то інформація в цій статті вам знадобиться.

Існують випадки, коли позичальник за кредитом і кредитор (банк чи колекторська компанія) домовляються про позасудове врегулювання спору між ними. В цьому випадку, якщо іти по стандартній схемі врегулювання: прощення боргу, то можуть виникнути різного роду скриті податкові платежі (податок на прибуток, військовий збір).

А тому у випадку врегулювання спору по кредиту в позасудовому договірному порядку, потрібно правильно обрати схему закриття цього кредиту і правильно це прописати в договорах. Найпростіша схема врегулювання кредитного питання це викуп права вимоги по кредиту та по іпотеці на «свою» особу. В цьому випадку маловірогідно, що будуть винесені відносно вас ті чи інші податкові вимоги. Але в цьому випадку можуть виникнути різного роду складнощі в заміні в реєстрі іпотеко держателя на фізичну особу, оскільки згідно законодавства заборонено переуступати право вимоги за іпотечним зобов’язанням на фізичну особу.

Якщо банк або колектори пропонують закриття кредитного боргу шляхом прощення цього боргу, то потрібно в даному випадку правильно прописати умови цього договору. Дуже важливо щоб не прощалося тіло кредиту, оскільки прощення тіла кредиту відповідно до податкового законодавства є отриманням додаткового блага, що обкладається податками. Проценти та неустойка не є додатковим благом, тому їх прощати не ризиковано. Також потрібно зазначити, що борг, на стягнення якого пройшли строки позовної давності також не обкладається податками. При прощенні боргу в іноземній валюті потрібно пам’ятати, що прощення відбувається по курсу на 2014 рік, а не на момент підписання договору. Також дуже важливим аспектом при підписанні договору про прощення боргу є зміна черговості сплати платежів – це означає, що якщо наприклад при підписання вказаного договору ви сплачуєте певну суму грошових коштів, то краще прописувати, що ця сума направляється на погашення в першу чергу тіла кредиту.

Також існують інші схеми безподаткового закриття кредитного боргу: продаж іпотеко держателем предмета іпотеки на «свою» особу і передання залишку боргу через факторингову компанію теж на «свою» особу, набуття іпотеко держателем права власності на іпотечне майно та викуп його у нього та ін..

Маємо практику врегулювання спорів з АТ «Укрсоцбанк», АТ «Універсал банк», АТ «Альфа банк», АТ «ОТП Банк» (ТОВ «ОТП Факторинг Україна»), ТОВ «Укрборг», ТОВ «Кей колект», ТОВ «ФК Вектор плюс», ТОВ «Вердикт капітал», ТОВ «Женева», ТОВ «Арбі маркет», ТОВ «УНСЛ», ТОВ «Карго пром» та ін..

Наші адвокати допоможуть вам правильно закрити кредит з банком чи колекторами та уникнути будь-яких зловживань зі сторони кредитора, а також уникнути податків та скасувати податкові повідомлення рішення (ППР). Допоможемо також скласти правильні умови реструктуризації кредитної заборгованості.

За консультацією звертайтесь за нижчезазначеним телефоном.