Відмінили штраф за недостовірні дані в будівельній документації

Якщо ви є замовником будівництва і Державна інспекцію містобудування України (ДІМУ) або її департамент або інший орган державного архітектурно-будівельного контролю притягнули вас до відповідальності за порушення будівельних законів і наклали штраф: винесли відповідну постанову про накладення штрафу, то інформація в цій статті вам знадобиться.

Ситуація була наступна: до нас звернувся клієнт, який є замовником будівництва будинку. Ним були зареєстровані декларація про початок будівельних робіт (за зміненим законодавством це називається повідомленням про початок будівельних робіт та дозвіл на виконання будівельних робіт в залежності від класу наслідків) і декларація про готовність об'єкта будівництва до експлуатації (для середніх і великих наслідків зараз це акт і сертифікат про готовність об'єкта до експлуатації). Будівництво було здійснено без будь-яких порушень і чітко за проектною документацією.

Після реєстрації будівельних декларацій департамент ДАБК провів позапланову перевірку об'єкта будівництва. Був складений акт перевірки, за яким були виявлені, як вважали працівники органу ДАБК, містобудівні порушення, а саме були (як їм здавалося) наведені неправдиві дані в декларації про готовність об'єкта до використання. При цьому було складено протокол про правопорушення у сфері містобудівної діяльності та припис про усунення порушень вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності. Через деякий час було складено постанову про притягнення до відповідальності і стягнення штрафу. Недостовірність даних у декларації про готовність об'єкта будівництва до експлуатації, на думку посадовців органу архітектурно-будівельного контролю, виявлялася в тому, що замовник будівництва вказав в декларації про готовність об'єкта до експлуатації, людини, який здійснює технічний нагляд, яка на момент реєстрації декларації, померла, а значить, вона не може бути вказана в будівельному документі як інспектор технічного нагляду. При тому, що орган ДАБК притягнув замовника будівництва до відповідальності за недостовірність даних у декларації про готовність об'єкта до експлуатації, цей орган не скасував реєстрацію декларації.

Нами був підготовлений і поданий позов про скасування вищевказаних постанови про накладення штрафу та припису про усунення порушень. Позиція за позовом полягала в наступному: підтвердженням того, що технічний нагляд на об'єкті будівництва проводила саме та людина, яка зазначена в декларації про готовність до експлуатації, є договір на проведення технічного нагляду, відповідні акти прийому-передачі робіт, кваліфікаційний сертифікат. Також орган ДАБК не надав жодного доказу, що інспектор технічного нагляду помер. Також до позовної заяви було додано технічний паспорт на будинок, який підтверджує ту обставину, що будівництво будинку закінчено і залишилося тільки встановлення дверних коробок і сантехнічних приладів, на що у замовника будівництва є ліцензія з переліком робіт, яка дає право здійснювати встановлення сантехнічних приладів. Також перевірка органом ДАБК замовника будівництва була проведена з порушенням термінів передбачених законодавством: відповідно до направлення про проведення позапланової перевірки щодо нашого клієнта, перевірка повинна бути проведена з 05.02.2016р. по 11.02.2016р., а фактично вона була проведена 11.03.2016р., що підтверджується актом перевірки, тобто термін здійснення перевірки починаючи з першого дня визначеного направленням на перевірку до дня закінчення перевірки, що підтверджується актом цієї перевірки, становить 36 днів, що є порушенням законодавства. Також законодавство передбачає для проведення перевірки наявність відповідного направлення. В наявності є направлення, в якому термін здійснення перевірки визначено з 05.02.2016р. по 11.02.2016р. Фактично перевірка була здійснена 11.03.2016р., що підтверджується актом перевірки. Тобто має місце ситуація, коли на день проведення перевірки - 11.03.2016р., відсутнє відповідне направлення. Оскільки припис про порушення вимог законодавства та постанова виникають з одних правовідносин, то він є неправомірним з тих самих підстав, що і постанова.

Судом позов наш був задоволений, оскаржувана постанова і припис були скасовані.

Судовий процес супроводжував партнер ЮК «Майоров, Нерсесян і партнери», адвокат Роман Коротя.

Ми допоможемо скасувати винесену постанову про накладення штрафу за недостовірні дані в будівельних дозвільних документах.

Для отримання консультації звертайтесь за вказаним нижче номером телефону.

Копія рішення суду знаходиться внизу статті.

Також вам буде цікаво та корисно:

Оскарження будівльних контролюючих дій.