Узаконення реконструкції нерухомості

Ця стаття знадобиться особам, щодо яких проводиться архітектурно-будівельний контроль, у яких скасовані будівельні документи та щодо яких винесені постанови про притягнення до відповідальності за порушення містобудівного законодавства.

До нас звернувся клієнт, що зробив поточний ремонт нежитлових приміщень: перепланування шляхом демонтажу перегородок між цими приміщеннями і внаслідок цього був притягнутий до відповідальності за вчинення реконструкції. Державною архітектурно-будівельною інспекцією України (ДАБІ) було винесено постанову про накладення штрафу за здійснення будівельних робіт без отримання права на виконання таких робіт та реєстрації декларації про готовність до експлуатації, а також було винесено припис про призупинення експлуатації приміщень. Була поставлена ​​мета скасувати зазначені постанову і припис.

Правова позиція по даній ситуації полягала в наступному:

Як уже зазначалося наш клієнт здійснював ремонт нежитлових приміщень: в підвальному поверсі були демонтовані санвузли та перегородки / стіни і всі ці приміщення об'єднані в одне. Зараз ці приміщення експлуатуються як заклад громадського харчування. Орган ДАБК вказав що зазначені дії є реконструкцією. І ще було зазначено органом ДАБК, що нашим клієнтом по фасаду житлового будинку з боку двору були прокладені повітроводи витяжної вентиляції вбудованих приміщень. Потрібно відзначити, що зазначені дії не може характеризуватися як реконструкція, а тому отримання документів, що дає право виконувати будівельні роботи (реконструкцію) і отримання документів, що дає право експлуатувати приміщення не є необхідним. В даному випадку здійснювався саме перепланування нерухомого майна і отримання дозвільних документів для цього не є необхідним. Але потрібно відзначити, що чинне законодавство не містить визначення перепланування нежитлових приміщень. Але зате в законодавстві міститься визначення перепланування житлових приміщень і в даному випадку потрібно провести аналогію закону. Згідно з правилами утримання житлових будинків і прибудинкових територій, затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 №76: до елементів перепланування жилих приміщень належать: перенесення і демонтаж перегородок, перенесення і влаштування дверних прорізів, улаштування і переустаткування тамбурів, прибудова балконів на рівні перших поверхів багатоповерхових будинків.

Тому, виконані роботи по знесенню / демонтажу перегородок і збільшення за рахунок цього підвального приміщення не є реконструкцією, а тому не вимагає отримання права на виконання будівельних робіт.

Що стосується прокладки по фасаду житлового будинку з боку двору воздуховода витяжної вентиляції, то потрібно зазначити, що ці роботи були виконані не нашим клієнтом, а попередніми власниками приміщень, що підтверджується актом робочої комісії про прийом в експлуатацію закінченої будівництвом споруди. З зазначеного акта випливає, що при виконанні будівельних робіт були виконані електромонтажні роботи і роботи з приточно-витяжною вентиляцією і кондиціонування.

Позицію готував адвокат Роман Коротя - партнер ЮК "Майоров, Нерсесян і партнери".

Ми допомижемо вирішити ваш спір пов'язаний з нерухомістю.

Для отримання консультації звертайтесь за вказаним телефоном.

Також вам буде цікаво:

АДВОКАТ ПО БУДІВНИЦТВУ, СКАСУВАННЯ ШТРАФІВ, ЗАХИСТ НА ПЕРЕВІРЦІ