Відстояли доменну назву сайту (назву інтернет магазину)

Сьогодні не обов'язково працювати в офісі і бути найманим працівником, в сучасному світі робота онлайн поступово витісняє стандартні форми заробітку. Але, не дивлячись на нові технології, проблеми залишаються старі: недобросовісна конкуренція, посягання на ваш бізнес, незаконні вимоги. Що робити якщо до вас звернулися з вимогою про усунення використання торгової марки, просто виявивши в інтернеті ваш веб-сайт зі схожою назвою, як довести що ви не порушник авторських прав і не зазіхаєте на інтелектуальну власність іншої людини або бізнес структури.

Так само як і інші види власності, інтелектуальна власність підпадає під захист не тільки норми вітчизняного законодавства але і норми міжнародного права.

До нас звернувся клієнт з проблемою пов'язаної з інтелектуальною власністю. Дуже довгий час клієнт займався продажем одягу через інтернет магазин. Оскільки сайт застарів, він вирішив реставрувати сайт і перереєструвати домен, на якому розміщувався сам сайт. Назва сайту і назва інтернет магазину містили однакову назву.

У процесі здійснення діяльності, нашому клієнту по електронній пошті прийшов лист з претензією, від нібито власника та володільця торгової марки зі схожою назвою. У листі іноземний громадянин заявляв про порушення його права інтелектуальної власності внаслідок використання торгової марки в назві магазину і в доменному імені сайту, а також вимагав припинити реєстрацію домену, надати контактні дані та реквізити організації (фізичної особи) власника доменного імені. Також, в листі згадувалося про заподіянні матеріальних збитків цій людині. Перед нами була поставлена ​​задача довести, що висунуті вимоги незаконні і необгрунтовані.

У процесі вивчення наданих дозвільних документів і самої претензії, ми встановили, що право власності на торгову марку саме цією людиною підтверджено не було. Крім того було встановлено, що назва домену, а також назви інтернет магазину, містили відміну від назви торгової марки, а в назві магазину і домена використовувалося загальноприйняте англійське слово, яке не є торговою маркою. Також відмінності простежувалися і в характеристиках, які дозволяють виділити його серед інших подібних назв, зокрема відступ між буквами, відповідний колір і тд.

Таким чином, оцінивши всі аргументи, надані в претензії, ми встановили, що ніякого належного підтвердження того, що існування домену зі схожою назвою спричинило порушення прав інтелектуальної власності та спровокував збиток для іншої людини, доведено не було.

Також відповідно до законодавства України доменне ім'я (домен) не є об'єктом інтелектуальної власності. Доменне ім'я використовується для адресації комп'ютерів і ресурсів в інтернеті. У свою чергу в Україні існують рівні доменних імен, на використання яких законодавством не встановлено вимог щодо обов'язкової наявності зареєстрованої торгової марки для реєстрації домену в третьому рівні. А домен нашого клієнта це домен третього рівня, який не був зареєстрований в публічному домені другого рівня, тобто не міг використовувати торговельну марку іншого підприємця. В результаті, всі претензії до нашого клієнта були зняті, оскільки вимоги виявилися необгрунтованими.

Ми допоможемо захистити ваш інтернет бізнес від зазіхань на нього.

Для отримання консультації звертайтесь за цим телефоном.