Відмінили наказ ДАБК про скасування будівельних декларацій

Ця стаття знадобиться тим, хто здійснює будівництво, реконструкцію об'єкта будівництва і Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ) скасувала реєстрацію декларації про початок реконструкції або будівельних робіт, реєстрацію декларації про готовність об'єкта реконструкції, будівництва до експлуатації, скасувала право на початок виконання підготовчих або будівельних робіт, отримане на підставі поданого повідомлення про початок підготовчих або будівельних робіт, відмовила у видачі дозволу на виконання будівельних робіт, анулювала дозвіл на виконання будівельних робіт, відмовила у видачі сертифіката (акта) готовності об'єкта до експлуатації.

В нашу компанію звернулося фізична особа, відносного якої орган будівельного контролю (будівельна інспекція (ДІАМ) в особі її департаменту ДАБК) здійснила архітектурно-будівельний контроль.

Суть ситуації полягала в наступному: Людина придбала квартиру на першому поверсі багатоквартирного будинку за договором купівлі-продажу і вирішила після цього побудувати прибудову до цієї квартири. Замовила і отримала проектну документацію на реконструкцію квартири в проектній організації. Потім зареєструвала декларацію про початок будівельних робіт в ДІАМ. Вказала, що містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки не отримуються оскільки реконструкція відбувається без зміни зовнішньої конфігурації житлового приміщення. Потім, після проведеної реконструкції квартири, зареєструвала в ДАБІ декларацію про готовність об'єкта будівництва до експлуатації. Після цього зареєструвала право власності на реконструйованому квартиру: нежитлове приміщення, в реєстрі речових прав на нерухоме майно та отримала відповідно свідоцтво про право власності.

Після цього, органом архітектурного контролю, була проведена позапланова перевірка, був складений акт перевірки, були винесені приписи, були складені протокол і постанова про стягнення штрафу і було винесено рішення (наказ) про скасування реєстрації декларацій про початок будівельних робіт та готовності об'єкта будівництва до експлуатації. Всі ці документи ДІМАУ були винесені на підставі того, що орган ДАБК вважав, що замовник будівництва вказав в деклараціях недостовірні відомості щодо документа, на підставі якого використовується земельна ділянка і недостовірні відомості щодо містобудівних умов.

Нами було подано позов про скасування незаконного рішення (наказу), яким була скасована реєстрація будівельних декларацій і про скасування припису, яким було заборонено експлуатувати нежитлове приміщення. Справу ми довели до Верховного Суду і здобули перемогу: скасували протиправні рішення (наказ) і припис і відновили реєстрацію декларацій.

У своєму позові ми посилалися на те, що замовник будівництва в будівельних деклараціях вказав достовірні дані і щодо документа, на підставі якого використовується земельна ділянка і щодо містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки, оскільки реконструкція проводилася без зміни зовнішніх геометричних розмірів фундаменту в плані (як це видно з технічного паспорта квартири) і реконструкція проводилася без зміни зовнішньої конфігурації житлового приміщення. Також ми посилалися на пропуск органом ДАБК терміну проведення позапланової перевірки, неналежне оформлення акту перевірки, непред'явлення замовнику реконструкції направлення на перевірку та відсутність в направленні реквізитів замовника будівництва. Що стосується розпорядження про заборону експлуатації об'єкта будівництва, то ми вказували, що не можна забороняти експлуатацію нерухомості, яка вже введена в експлуатацію по будівельним документам, а можна тільки забороняти експлуатацію об'єкта, який не введений в експлуатацію.

Також органом ДАБК (Департаментом з питань архітектурно-будівельного контролю м.Києва) часто видаються накази про скасування будівельних дозвільних документів на підставі акту перевірки дотримання вимог земельного законодавства виданого органами Держгеокадастру навіть без проведення перевірки самим департаментом, що є незаконним.

Судовий процес супроводжували Роман Коротя і Армен Нерсесян, адвокати, партнери ЮК «Майоров, Нерсесян і партнери».

Ми допоможемо скасувати винесені відносно вас органами архітектури накази, приписи, постанови та інші рішення.

За захистом звертайтесь за вказаним номером телефону.

Копія судового рішення знаходиться внизу статті.

Також вам буде цікаво:

Оскарження рішень органів будівельного контролю.