Визнали електронні торги (сетам) недійсними, повернули майно

Останнім часом, з появленням приватних виконавців, іпотечне майно, яке забезпечує кредитні договори, виставляється на продаж на сетам, навіть при наявності перешкод для такого продажу: наявності мораторія на продаж, наявності малолітніх чи неповнолітніх дітей, зареєстрованих в іпотечному житлі та ін. Якщо ваше іпотечне майно було виставлено на продаж або продано на електронних торгах і ви хочете скасувати ці торги і повернути майно, то інформація в цій статті вам знадобиться.

В практиці наших адвокатів мала місце судова справа про повернення майна, яке було продано на публічних торгах та про визнання цих торгів недійсними.

Опис ситуації: підприємство в певний час взяло кредит на певні цілі пов’язані зі здійсненням підприємницької діяльності. В іпотеку по вказаному кредиту була передана квартира, власниками якої були фізичні особи. В певний час розпочалася прострочка по поверненню коштів і банк вирішив задовольнити свої вимоги шляхом вчинення виконавчого напису нотаріуса відносно звернення стягнення на іпотечну квартиру. Це означало, що банк звернувся до нотаріуса і отримав від нього виконавчий документ, який вподальшому був пред’явлений до виконавчої служби і розпочалася процедура продажу вказаної квартири через торги (публічний аукціон).

Ми відразу як дізналися про існування виконавчого напису, подали позов до суду про його скасування. Поки існував судовий процес про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, квартира була продана виконавцем на торгах. Після продажу квартири, ми отримали рішення про скасування виконавчого напису, який був підставою для продажу.

Після отримання рішення про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, ми почали процедуру судового оскарження публічних торгів. Був поданий позов про визнання недійсними електронних торгів, визнання незаконним протоколу проведення торгів, визнання протиправним акту про електронний аукціон та скасування свідоцтва про придбання майна на публічних торгах. Посилалися в позові ми на те, що іпотечна квартира була продана на електронних торгах, які були розпочаті на підставі виконавчого напису нотаріуса, який в судовому порядку визнаний незаконним, а тому і торги є незаконними з усіма винесеними документами, що їх засвідчують.

Наша позиція судом була прийнята, позов був задоволений і були визнані недійсними електронні торги, протокол про електронні торги, акт про електронні торги і свідоцтво про продаж майна на електронних торгах. Апеляційний та Верховний суди залишили вказане рішення без змін.

Рішення суду про скасування електронних торгів знаходиться внизу статті.

Ми допоможемо визнати незаконними електронні торги по продажу вашого майна на СЕТАМ.

За допомогою звертайтесь за телефоном, що зазначений нижче.