Припинили кредитний договір, скасували штрафи, Ідея банк

Дуже часто бувають ситуації, коли позичальник сплачує банку кредит і як він думає в повному обсязі, але потім виясняється, що він погашений не повністю і з’являються певні додаткові складові кредиту, які начебто не виплачені: комісії, штрафи, пеня та ін. Якщо у вас такий випадок, то ця стаття вам знадобиться.

До нас звернувся клієнт, який був позичальником АТ «Ідея банк» і в цьому банку були позичені грошові кошти на придбання автомобіля, який в подальшому був переданий в заставу банку. Вказаний кредит був погашений через деякий час після його оформлення і позичальник звернувся до банку за довідкою про виконання кредитного договору. Але йому було відмолено у видачі цієї довідки, оскільки як виявилося банком був нарахований штраф за несвоєчасне подання до банку фінансової документації про доходи позичальника, зареєстрованої в фіскальній службі. Позичальником після отримання такої інформації, була написана заява про списання цього штрафу, з посиланням на те, що кредит був погашений достроково і з посиланням на те, що фінансова документація була подана відразу після реєстрації в податковій службі хоч строк її подання до банку і не узгоджувалося з кредитним договором, але він узгоджувався з законодавством. Вказана заява була відхилена банком і банк почав нараховувати додатково ще штрафні санкції.

Нами був поданий до суду позов про припинення кредитного та заставного зобов’язань виходячи з того, що кредит був погашений і фінансова документація про доходи позичальника подавалася, хоча і з пропуском строку передбаченого договором, але цей строк був пропущений виходячи з встановлення законодавством більш пізніх строків для подання відповідних податкових декларацій до фіскальної служби. Що ж стосується штрафу, то ми однією з позовних вимог сформулювали вимогу про визнання недійсним пункту кредитного договору, який надавав право взагалі нараховувати цей штраф. Посилалися на те, що розмір штрафу передбачений договором порушує законодавство, оскільки він визначений не в фіксованій величині, а в змінній (тобто відсутній чіткий процент в чіткій цифрі), оскільки цей процент визначений не відносно розміру порушеного зобов’язання, а відносно розміру взятого кредиту, оскільки цей розмір штрафного проценту є несправедливою умовою для споживача кредитних послуг.

Судом наші доводи були прийняті, позов був задоволений, кредит та застава транспортного засобу були припинені, а пункт договору, який встановлював незаконний штраф, був визнаний недійсним. Банком була подана апеляційна скарга на вказане рішення, але вона була залишена без задоволення і рішення набрало законної сили. Через деякий час банк зняв обтяження та заставу на автомобіль в реєстрі обтяжень рухомого майна.

Вказане рішення знаходиться внизу статті.

Ми допоможемо припинити кредитний договір укладений з АТ «Ідея банк» чи іншим банком і скасувати всі незаконно нараховані штрафні санкції.

На консультацію ви можете записатися за вказаним нижче телефоном.